Brothers Of The Death

Leaders of the Horde


  Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Share
  Chepie
  Chepie
  Guardian Angel

  Posts : 201
  Join date : 2011-12-12
  Age : 28
  Location : Sofia

  Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Chepie on Wed Feb 29, 2012 2:39 pm

  Protection paladin PVE Dragonfire guide
  Здравейте! Smile
  В тази тема ще се опитам да споделя опита си и знанията си за това какво е да си Protection paladin tank в DF. Подчертавам в DF, защото някои от нещатата, както знаете, са малко по-различни при нас Smile Надявам се, че ще бъда полезен.


  Част 1 - Таланти
  Относно талантите Могат да съществуват няколко варияции, които обаче няма да повлияят до толкова на самата игра. По-долу можете да видите билд-а, с който играя аз в момента.
  Талантите са оптимизирани максимално за улеснение на битката с ЛК 25х. Талантът за Improved Hammer of Justice съм го вдигнал с цел да улеснявам хънтърите с диспела на Shambling Horrors, като ги стънвам при enrage. Поради същата причина играя и с глиф за Holy Wrath, но за това по-долу. Divine Sacrifice е абсолютно задължителен спел за битката, не само за трета фаза, но и за избягване на излишен демидж на рейда, ако някой не се изтегли навреме от Remorseless Winter. По принцип мисля (но не съм го тествал), че дори само с една точка на Spiritual Attunement , маната няма да пада.

  Като цяло, аз съм твърдо против това, че има само един единствен билд и той е задължителен, за да постигнете максимума от героя си. В крайна сметка разнообразието е това, което прави играта интересна Smile

  Част 2 - Глифове

  И тук, както при талантите, имате възможност за разнообразие.
  Major Glyphs
  Glyph of Divine Plea - може би един малкото глифове, които задължително трябва да имате. 3% damage reduction е изключително полезно.

  Glyph of Salvation- Много хора дори не са чували за този глиф. Дава ви 20% damage reduction когато пуснете Hand of salvation на себе си - изключително полезно, особено когато танквате ICC Heroic. Малката тънкост с използването му е, че е добре да има кой да ви дава агро, защото все пак когато си пуснете salvation то намалява. Ако нямате такъв човек в райда, погледнете Threat meter-a (Ще го спомена в частта за адони) преди да го пуснете, за да сте сигурни, че няма да загубите агро на боса.

  Glyph of Holy Wrath - Намалява cooldown-a на Holy Wrath, което позволява доста често да стънвате Shambling Horrors, което е изключително полезно, особено когато са под 20% и бият доста стабилно.

  Glyph of Righteous Defense По принцип не бях голям фен на този глиф, но в крайна сметка си промених мнението. Задължително е ако сте Офтанк, да не мисвате с taunt-а на Shambling Horror или някой от другите трашове, защото един такъв мис в повечето случай означава поне един мъртъв.

  Като цяло това са четирите по-важни глифа. Glyph of Avenger's shield също е добър вариянт в някои ситуации. Изборът е изцяло ваш Smile

  Minor Glyphs

  Тук нещата са горе долу ясни. Хубаво е да имате Glyph of Lay On Hands, останалите не са особено важни.

  Част 3 - Статистики и сокети

  Предполагам, че написаното в тази точка малко противоречи на изказването ми за разнообразието. И все пак.. Вашата цел номер 1 е да сте Defense capped т.е. да имате минимум 540 Defense rating. Cap-ът е 550, но като цяло ви трябва 540 за да можете да танквате ICC спокойно. Като цяло, със събирането на гиър няма да имате проблеми с достигането на тези цифри. От тук нататък важността на статистиките е както следва:

  Stamina > stamina > stamina > stamina > armor = resist

  И понеже вече усещам недоволството на някои хора, които ще четат това, ще обясня защо е добре да слагате Solid Majestic Zircon навсякъде.

  Като цяло в инстанции като ТоК 25 или ICC 25n няма да имате проблеми дори да слагате само dodge. Проблемът идва в ICC 25 херойк. Там основният демидж, който ще получавате няма да бъде physical, a magical. Това означава че ви трябва достатъчно HP за да можете да издържите на доста стабилният демидж, който удрят босовете, защото просто не можете да го парирате или избегнете по никакъв начин. Освен това, с дебъфа за -20% dodge, socket-ването на камъни с него се обезсмисля тотално. Дори да имате 40% и повече, това ще значи огромно напрежение за healer-ите които трябва да са готови с overheal ако евентуално не успеете да dodge-нете някоя атака (защото колкото повече dodge имате, толкова по малко ХП). За мета сокет можете да сложите Powerful Earthsiege Diamond, защото така или иначе ще имате само сини камъни. Austere Earthsiege Diamond Също е добъв вариянт, както и Effulgent Skyflare Diamond

  Относно армора, хубаво е да вземете Bile-encrusted medallion и Devium's eternally cold ring oт Rotface u Valithria.

  За битката със Синдрагоса можете да съберете фрост резист гиър (пръстени, енчанти, Lesser flask of resistance). Въпреки това, когато се доберете до хероик гиър, фрост резиста не е толкова важен, тъй като слагайки го ще загубите твърде много стамина, което не е желателно.

  Част 4 - Енчанти

  ТУк няма да се впускам в подробности, просто ще изредя какво трябва да сложите (според мен) на всяка част от гиъра си.

  Head - [Arcanum of the Fleeing Shadow] или [Arcanum of the Frosty Soul]
  Shoulders - [Greater Inscription of the Gladiator]
  Chest - +275 Health (oт енчантинг) или +18 stamina ([Heavy Borean Armor Kit])
  Back - [Enchant Cloak - Major Agility] или енчант с резист - [Enchant Cloak - Superior Frost Resistance]; [Enchant Cloak - Superior Shadow Resistance]
  Wrist - [Enchant Bracer - Major Stamina]
  Hands - [Heavy Borean Armor Kit]
  Legs - [Frosthide Leg Armor] (Leatherworking)
  Boots - [Enchant Boots - Greater Fortitude]
  Shield - [Enchant Shield - Major Stamina]
  Weapon - Тук въпросът е малко спорен. По принцип всички (включително и аз) слагат Blade Ward. При мен енчантът проква доста често, дори без Deflection. Друг е въпросът до колкото този прок е полезен за нещо. И все пак като чели, това си остава най добрият вариянт за енчант на танк оръжие.

  Част 5 - Професии

  Тук нещата са балансирани, така че която и професия с бонус към стамината да изберете, крайния резултат ще бъде един и същ. Аз лично предпочитам да играя с Mining и Enchanting, но както казах, изборът тук е според предпочитанията.

  Част 6 - Адони

  Тъй като всеки си има препочитания за интерфейс, няма да се впускам с подробности в тази част. Задължително е обаче да имате Threat адон. Мога да препоръчам Omen Threat Meter. Важно е да гледате кой може евентуално да ви вземе агро, както и дали моментът е подходящ да си пуснете Hand Of Salvation

  Относно макротата ше оставя по компетентните от мен да говорят. Не ползвам някакви по специални за ПВЕ, само basic макрота за Hand of Salvation, Hand of Protection и етс.


  За ротацията мога да дам следните съвети:
  Винаги си пускайте Holy Shield в битка. Също така използвайте Consecration винаги когато имате мана (а на всеки рейд общо взето ще имате). Най-важното нещо за всеки танк е следното: НИКОГА не отваряйте битка с таунт (Hand of Reckoning) Ако загубите агрото след това, няма да можете да го вземете пак преди 4-5 секунди. ВИНАГИ започйвате битките с Avenger's Shield.


  Ами това е от мен. Надявам се че съм бил поне малко полезен на всеки, решил да си загуби част от времето да ми чете писаниците. Винаги съм отворен към нови предложения, тактики и идеи, така че споделяйте ги спокойно Smile. Ако имате въпроси, задавайте ги тук или ме намерете ingame, ще се радвам да отговоря.Тъй като редовно получавам въпроси относно някой битки, при желание, мога да напиша подробен гайд за танкването на по-трудните босове (като синдрагоса например) когато имам малко повечко свободно време.

  Поздрави!Smile  Edited: 24.05.2012


  Last edited by Chepie on Thu May 24, 2012 2:21 pm; edited 3 times in total
  avatar
  Guest
  Guest

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Guest on Wed Feb 29, 2012 3:35 pm

  Аз имам няколко въпроса относно талантите. Значи 1-во спомена, че в момента талантите са ти специално за Lich King а не си направил Divine Sacrifice, има голяма полза от този талант на 3-та фаза в Frostmourne. Другото което искам да попитам защо не си направил Reckoning това е главния ти талант за агро и защо си направил Benediction след като в Icecrown Citadel винаги си на пълна мана.
  Chepie
  Chepie
  Guardian Angel

  Posts : 201
  Join date : 2011-12-12
  Age : 28
  Location : Sofia

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Chepie on Wed Feb 29, 2012 5:13 pm

  Добри забележки. Относно benediction-a чесно казано одавна мисля да го махна но все забравям. По принцип го държа зашото по РДФ-та обикновено съм без мана, но след като одавна не правя рдф-та е по-добре да го махна, да.

  За Divine Sacrifice наистина би било доста полезно в трета фаза. Много одавна не съм си пипал талантите за ПВЕ и мисля че е време да си поиграя малко. Благодаря много за съвета! Smile

  За Reckoning не смятам че е нужно да хабя точки главно защото проблеми с агрото като цяло няма, дори да няма хънтър/роуг в рейда. (и останалите гледат колко бият де). Може би е добра идея да тествам каква ще е разликата с reckoning но трябва да разгледам от къде да взема точки, защото мисля 3 от Seals of the pure да отидат за Divine sacrifice
  avatar
  Guest
  Guest

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Guest on Wed Feb 29, 2012 5:20 pm

  Да хубаво е да сложиш тия 5 точки от Reckoning на нещо друго, но примерно сме на icecrown citadel 10 man heroic и няма ловец, тогава се налага да следим много агрото, а мисля, че на 10 heroic няма време за следене на агро трябва да има оптимален дпс за по бързо приминаване на фазата.
  Chepie
  Chepie
  Guardian Angel

  Posts : 201
  Join date : 2011-12-12
  Age : 28
  Location : Sofia

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Chepie on Wed Feb 29, 2012 5:33 pm

  Ми не е като да не сме се справяли и без агро.. Даже обикновено аз, както споменах, танквам Shambling-ите и в 90% от случайте не получавам агро от никой. Вече ако се танква боса е друга история..
  Като цяло си прав, мисълта ми беше, че като има един маг, който удря по 20к и нагоре с всеки удар, тия 5 точки в reckoning няма да направят голяма разлика.. Поне така мисля де, за това казах че трябва да го пробвам.
  Aypa
  Aypa
  Guardian Angel

  Posts : 249
  Join date : 2011-08-13

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Aypa on Wed Feb 29, 2012 7:34 pm

  По талантите ти има неща които трябва да се изпитат и да се променят.Ще тествам едни таланти в четвъртък и ще видим как са.Макрота които мога да предложа са:

  AoE tanking Combo 1:
  #showtooltip
  /startattack
  /castsequence [mod] Hand of Reckoning; reset=5 Hammer of the Righteous, Shield of Righteousness

  AoE tanking Combo 2:
  #showtooltip
  /startattack
  /castsequence [mod] Consecration; reset=5 Holy Shield, Judgement of Wisdom, Consecration

  След като сте натиснали 1 и 2 имате 2 варианта:

  За единичен таргет+използваики Judgement of Wisdom:
  /castsequence judgement of wisdom,hammer of the righteous,consecration,shield of righteousness,holy shield,hammer of the righteous,judgement of wisdom,shield of righteousness,consecration,hammer of the righteous,holy shield,shield of righteousness

  За единичен таргет+използвайки Judgement of Light:
  /castsequence judgement of light,hammer of the righteous,consecration,shield of righteousness,holy shield,hammer of the righteous,judgement of light,shield of righteousness,consecration,hammer of the righteous,holy shield,shield of righteousness

  Тези макрота са едни от основните(поне за мен)Има и още куп макрота които са удобни за вас и ще се радвам да ги споделите по-доло.

  Ротацията на Танкадина се изчерпва с по-горните макрота но акоискате да натискате бутоните ето ви една:

  Avenger's Shield,Divine Plea,Judge,Shield of Righteousness ,Consecrate,Hammer of the Righteous ,Holy Shield,Shield of Righteousness ,Judge,Hammer of the Righteous,Consecrate,Shield of,Righteousness ,Holy Shield,Hammer of the Righteous,Judge

  Задължителния буф за Танкадина е: Righteous Fury.Без него посмъртно неможете да задържите агрото затова е и задължителен.

  А относно реконинга не си струва да се вдига при положение,че има кой да прави агро и кой да ти дава така,че не си струва да се вдига.Варианта при който има смисъл от този талант е ако не си облечен достатъчно,че въобще да не можеш да задържиш агрото.
  Още умувам кои да са талантите но сякаш ми се струва,че Improved Devotion Aura,Divine Sacrifice и Divine Guardian са добро решение като допълнителни дефанзивни таланти на фона на тази стамина.
  Aypa
  Aypa
  Guardian Angel

  Posts : 249
  Join date : 2011-08-13

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Aypa on Thu Mar 01, 2012 3:00 am

  avatar
  kerpi4

  Posts : 1
  Join date : 2012-03-01

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  kerpi4 on Thu Mar 01, 2012 9:08 am

  Shielded Skyflare Diamond (+32 Stamina and Reduce Spell Damage Taken by 2%) Няма ли да е по-добре за мета сокет?
  Chepie
  Chepie
  Guardian Angel

  Posts : 201
  Join date : 2011-12-12
  Age : 28
  Location : Sofia

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Chepie on Fri Mar 02, 2012 12:35 pm


  Pursuit of Justice винаги може да се окаже полезен, съветвам те да го вдигнеш и него

  Относно Shielded Skyflare Diamond, също става. Powerful Earthsiege Diamond просто не изисква слагане на червен сокет, за това ми беше мисълта, че е най добре. Може да се направи някаква варияция и с мета-та Smile
  Aypa
  Aypa
  Guardian Angel

  Posts : 249
  Join date : 2011-08-13

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Aypa on Sat Mar 03, 2012 7:24 am

  При наличието на толкова класове които могат да махнат или да те предпазят от негативни магии и де-буфове този талант за мен е излишен.Ти как мислиш?А и този спиид или маунт спиид за кво ми е :Р
  Chepie
  Chepie
  Guardian Angel

  Posts : 201
  Join date : 2011-12-12
  Age : 28
  Location : Sofia

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Chepie on Sat Mar 03, 2012 9:30 am

  за кайтване, как за какво.. или пък при синдрагоса, където тия 15 процента могат да се окажат разликата в това дали ще breath-не теб или рейда
  Aypa
  Aypa
  Guardian Angel

  Posts : 249
  Join date : 2011-08-13

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Aypa on Sat Mar 03, 2012 11:17 am

  Chepie wrote:за кайтване, как за какво.. или пък при синдрагоса, където тия 15 процента могат да се окажат разликата в това дали ще breath-не теб или рейда
  За Синдра си има пoитионки за спеед (Swiftness Potion) нa бинд за по-бързо излизане след като съм лоснал.Още един пример,че този талант е излишен...

  PS:Сега я изпробвах и видях,че са я оправили.Неможе да се ползва по няколко пъти докато си в комбат.Ще и намеря друг заместител.Но това пак е заместител на таланта за критични моменти,дори и за един път.
  Aypa
  Aypa
  Guardian Angel

  Posts : 249
  Join date : 2011-08-13

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Aypa on Sat Mar 03, 2012 11:50 am

  Намерих заместител.Ето го: [Enchanting: Enchant Boots - Boar's Speed]
  Дава 8% спеед повече.Слагаш го естествено на ботушите от фрост сета разбира се Успях ли вече да те убедя,че този талант е излишен?
  Aypa
  Aypa
  Guardian Angel

  Posts : 249
  Join date : 2011-08-13

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Aypa on Wed Mar 07, 2012 7:41 pm

  Divine shield макро за по-малко DMG на райда при масови магии на боса:

  #showtooltip Divine Sacrifice
  /console Sound_EnableSFX 0
  /use 13
  /use 14
  /use Divine Protection
  /script UIErrorsFrame:Clear()
  /console Sound_EnableSFX 1
  /use Divine Sacrifice


  Макрото е изпробвано и работи без грешка.Пробвах го с 2ма човека в райд които се дуелираха.Преди пускане на макрото му правеше по 3-4к след пускане 1к и абсорб а на мен по 280.Работи без грешка.

  Sponsored content

  Re: Protection paladin tanking guide 3.3.5

  Post  Sponsored content


   Current date/time is Fri Mar 22, 2019 6:01 pm