Brothers Of The Death

Leaders of the Horde


  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Thiara
  Thiara
  Champion

  Posts : 78
  Join date : 2012-05-30
  Age : 34
  Location : Switzerland

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Thiara on Tue Sep 11, 2012 4:31 pm

  Елементал Шаман ПвЕ Упътване


  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Lightn11

  Здрасти на всички,

  които по една или друга причина имат интерес да научат нещо ново, да сравнят познанията си или просто да допълнят с опит и знание това упътване за умелото и ефективно използване на елементал шамана в ПвЕ среда. Гайдът е ориентиран около рейд ПвЕ сетъп. Въпреки, че само някои негови аспекти са различни, когато се говори за левелинг или самостоятелни ПвЕ битки (фармене, нисък левел инстанции, и т.н.), то оптимизацията на това упътване би била доста съществена, което допринася за важна разлика в гайдовете. Нека се придържаме към ПвЕ рейдване тук.

  Темата е разделена на няколко части, като си запазвам правото да вмъквам коментари тук-таме, както и да промемям (едит-вам) от време на време, ако се наложи, различни части от нея. Ще използвам главно онлайн източници за упътването (описани в "Изтoчници"), както и собствени познания и опит от играта, но имайте предвид, че много от елементите тук подлежат на коментиране, мнения, въпрос на гледна точка или вкус, затова не приемайте всичко като едностранно и задължително, а използвайте информацята като помощно стредство в едно уникално изграждане на собствен стил на игра и формат на героя. Не е хич лесно да се напише добър и подробен гайд, затова ще оценя високо каквито и да е коментари, предложения и критики  bounce

  СЪДЪРЖАНИЕ

  1. Билд на Таланти
  2. Глифове
  3. Сокети
  4. Показатели (Статс)
  5. Енчанти
  6. Рефорджинг Правила
  7. Обяснение на Магиите
  8. Ротация и Приоритет на Кастване
  9. Тотеми
  10. Роля в Рейда
  11. Използвани Източници
  1. Билд на Таланти

  Билдът на елементал шамана за ПвЕ е доста стандартен като оставя възможност за няколко малки промени, които всеки играч може да направи в зависимост от своите предпочитания, които не са пряко свързани с дпс, но но помагат по един или друг начин в различните ситуации.

  32/9/0 е основня билд на еле шамана. Следва подробен анализ и описание на магиите и уменията, като тези в зелено са макимален брой точки качени, а тези в червено остават извън билда.

  ELEMENTAL клон

  Първи ред:
  1. Acuity - Увеличава критикъл шанс 3 % (по 1 процент на точка). Въпреки, че критикълът вече далеч не е приоритетен показател за шамана, то това е задължително умение, което влияе сериозно на дпс-a.
  2. Convection - Намалява мана цената на магиите с 5% на точка. Звучи добре и е приложимо за по-нисък левел шаман или по-слаб гиър (да речем, син гиър или под 350 лвл), но като цяло елементал шаманът НЯМА проблеми с маната, освен ако не спами хеалинг спелс, което е малко вероятно и грешно като цяло. Това е загуба на точки, които биха били по-полезни другаде.
  3. Concussion - увеличава dmg-a на основните дпс магии с по 2 % на точка. Само по себе си задължително умение.
  Втори ред:
  4. Call of Flame - увеличава dmg-a на огнените тотеми и на тяхната магия Fire Nova с по 10% на точка, както и dmg-a на Lava Burst магията с по 5% на точка. Отново основно умение.
  5. Elemental Warding - намалява магическия dmg с по 4% на точка. Приятно ПвП умение предпочитано от доста шамани (особено ресто и енхансмънт). При положение, че смятате, че не достига хийла или търпите прекалено много dmg по рейдове, може да качите точки тук, които ще дойдат или от Reverberation или Totemic Reach, като съответно ще затрудните следенето на дотове, за което Reverberation помага, или ще ви се наложи да внимавате повече за рейнджа на тотемите си (което на моменти при интензивно-подвижни битки като Атрамедес може да е доста затормозяващо).
  6. Reverberation - намалява cd-то на Shock магиите с по 0.5 секунди на точка и това на Wind Shear с 5 секунди на точка. Това са 2 точки, които по принцип могат да бъдат сложени на друго умение, но са най/полезни според мен точно тук. Възможна е и комбинация примерно от 1 точка тук и една на Convection да речем, ако изпитвате недостиг на мана.
  7. Elemental Precision - увеличава dmg-а с по 1% на точка и дава hit rating равен на 33% от spirit-а на точка. Три точки на този скил ви дават hit rating равен на spirit-а ви, което улеснява от една страна събирането на ресто гиър и от друга трупате необходим hit rating, докато си набавяте и mana regeneration от spirit. Много полезно.
  Трети ред:
  8. Rolling Thunder - с това умение, вашите Lightning Bolt и Chain Lightning получават 30% шанс да върнат 1% мана на точка (тоест 60% шанс за 2% мана на всеки техен каст при две качени точки тук) и освен това, умението още позволява да се стакват до 9 заряда на Lightning Shield, което е жизнена част от основните атакуващи магии на елементал шамана. Благодарение на един от глифовете описани по доло, тези заряди не могат да падат под 3, тоест няма да се налага да ре-каствате щита след изхарчването им с Fulmination.
  9. Elemental Focus - след критване с непериодична магия (тоест всичко, което не е ДоТ като Lightning Bolt, Chain Lightning и Lava Burst), влизате в така нареченето състояние на чисто кастване или Clearcasting), което намалява маната на следващите две магии с по 40%. Ето това е едно от уменията, които запазват маната на елементал шамана.
  10. Elemental Reach - увеличава рейнджа на продължителните кастовете с по 5 ярда на точка, както и рейнджа на Shock магиите и на Searing Totem със 7 ярда на първата точка и още 8 ярда с втората точка на умението. Задължително умение за всеки кастър, който го има в спецовете си, а особено полезно за шамана, на който добър процент от дпс-то идва именно от Searing Totem-а .
  Четвърти ред:
  11. Elemental Oath - пасивен бъф от 5% критикъл шанс за всички в радиус от 12 ярда около шамана, както и допълнителните 5% спел dmg на точка за самия шаман. Адско умение.
  12. Lava Flows - това умение има както ПвЕ, така и ПвП елемент. Доставя 24% критикъл dmg бонус (бележка: не 24% критикъл шанс, а dmg бонус!) на Lava Burst и увеличава самия dmg на Flame Shock дот-a ви с 60%. ПвП елементът е, че увеличава с 90% спел хейста за 6 секунди, ако бъде диспелнат   Flame Shock-а.
  Пети ред:
  13. Fulmination - Фулминацията е една от двете магии на еле шамана с най-голям принос към дпс-то му: позволява на Earth Shock да консумира всеки орб )стак/заряд/чардж или както искате го наречете) над 3тия на Lightning Shield, и нанся общия dmg на орбовете. Въпреки, че всеки каст с над 7 орба/стака се счита за добър, истинскят pro еле шаман каства Earth Shock само при 9 стака в правилния момент.
  14. Elemental Mastery - уникално и ключово умение, Elemental Mastery-то дава 2 бъфа при активация: първо, прави следващия Lightning Bolt, Chain Lightning или Lava Burst инстантен каст и второ, увеличава dmg-а с 15% и спел хейста с 20% за 15 секунди. Епично умение част от всяко 1-шот макро при шаманите.
  15. Earth's Grasp - добавя 50% (на точка, 100% за двете точки) шанс Earthbind Totem-a ви да пусне корени на всички врагове около тотема за 5 секунди, стига да не са имунни, разбира се. Докато има теории, че това има приложение в ПвЕ, то аз го намирам за излишен лукс и загуба на точки.
  16. Totemic Wrath - добавя аура на Fire тотемите ви, която увеличава spell power с 10% на всички, които се намират на по-малко от 12 ярда около тотема. Задължителен скил!
  Шести ред:
  17. Feedback - с 3 точки тук, всеки каст на Lightning Bolt и Chain Lightning ще намалява куулдаун-а на Elemental Mastery с по 3 секунди. Аз като прочетох това за пръв път си казах: СМЯТАЙ!
  18. Lava Surge - това е втория СМЯТАЙ! скил: дава по 10% шанс на точка на тиковете на Flame Shock да ресет-нат cd-то на Lava Burst, което пък е главният dmg спел на еле шамито.
  Седми ред:
  19. Earthquake - ултимат умението на елементал дървото, което за мен е разочароващ, но все пак има някакво приложение при АоЕ въпреки безмислено високата си мана-цена. Ескалиращ със spell power-а скил, който прави dmg на всички в радиус от 8 ярда от епицентъра и има 10% шанс да ги бутне на земята. Може да се ползва при АоЕ на много нпц-та на малко живот. Пример за употребата му са ларвите на Magmaw.

  ENHANCEMENT клон

  Първи ред:
  1. Elemental Weapons - увеличава пасивните бонуси от шаманските енчанти на оръжията, както и бонуса от Unleash Elements. Задължително за всяка специлазация.
  2. Focused Strikes - Enhancement умение.
  3. Improved Shields - подобрява различните видове щитове на шамана, като по-конкретно увеличава dmg-а на Lightning Shield
  Втори ред: .
  4. Elemental Devastation - Enhancement умение.
  5. Flurry - Enhancement умение.
  6. Ancestral Swiftness - намалява каст времето на Ghost Wolf с 2 секунди, което го прави инстант каст, и увеличава скоростта на вълка с 15%. Страхотен скил полезен при хиляди ситуации ПвЕ и ПвП.
  7. Totemic Reach - увеличава рейнджа на тотемите с по 15% на точка. Много удобно умение, което улеснява значително употребата на тотемите и ги прави по-полезни за по-голяма част от рейда.

  Уменията от RESTORATION клона нямат реално приложение за увеличаване на дпс-то, но могат да спомогнат за подобряване на способността на шамана да оцелява. Всяка една точка сложена там ще означава точка по-малко в някое по-полезно умение от другите специализации.

  Като цяло скиловете, между които евентуално може да помислите да си сменяте точки са: Convection (за повече мана), Elemental Warding (за по-голяма издържливост на спел dmg, но повече от точка тук не стои добре), Reverberation (за по-добър контрол на дотове, като поне точка тук е адски полезно), Earth's Grasp (за по-сигурен crowd control, въпреки, че дори 1 точка тук ми се вижда безмислено) и съответно Totemic Reach, където всяка точка е полезна, но и прежалима, при наличие на друга нужда.


  2. Глифове

  Тук отново изборът не е особено богат с оглед максимизиране на дпс, като ПвЕ ориентацията оставя по-малко място за импровизиране от ПвП.

  2.1 PRIME ГЛИФОВЕ
  Glyph of Lightning Bolt - увеличава dmg на Lightning Bolt с 4%, което изкачва тази магия на връха на dmg списъка на шамана. Очевидно оправдан избор на глиф.
  Glyph of Flame Shock - уникална помощ при владеенето на дот-куулдауните, особено полезно при Bloodlust и хейст увеличения, които карат дотовете да тикват по-бързо.
  Glyph of Lava Burst - 10% повече dmg на Lava Burst . Без коментар.

  2.2 MAJOR ГЛИФОВЕ

  Glyph of Lightning Shield - вече тотално различен в по-новите версии, в 4.0.6 този глиф не позволява на орбовете / charges на Lightning Shield да падат под 3, което ни освобождава от нуждата да рекастваме щита преди да е му е изтекъл 10минутния куулдаун (или не бъде диспелнат в ПвП).
  Glyph of Healing Stream Totem - добавя резистанс ефект към тотема, като увелизава резстенциите на всички рейд играчи на 30 ярда около тотема. Много полезен рейд глиф.
  Glyph of Chain Lightning - намалява първоначалния dmg на Chain Lightning с 10% но увеличава броя на тези, които удря с 2. Много полезно при АоЕ, но също и безценно с оглед на това, че всеки удар с тази магия има шанс да генерира допълнителен орб/charge на Lightning Shield !!

  Останалите MAJOR глифове са по-избор, но тези са най-полезните.

  2.3 MINOR ГЛИФОВЕ
  Ами тук наистина е въпрос на личен избор. Много промени вече са настъпили в по-новите версии на играта, но в 4.0.6 какъвто и глиф да изберете тук, няма да има реален ефект върху дпс-то.
  Glyph of Thunderstorm - това е единственият по-полезен глиф, който премахва функцията на избутване на враговете и вместо това връща още 2% мана при каст на Thunderstorm .


  3. Сокети

  Мета: Burning Shadowspirit Diamond  - единственият правилен мета гем за ПвЕ елементал: +54 интелект и 3% критикъл шанс. Изисква поне 3 червени камъка, условие, което няма как да не покриете.
  Червен слот: Brilliant Inferno Ruby - +40 интелект, основен камък.
  Син слот: Purified Demonseye - дава 20 интелект и 20 спирит. Слагате го само, ако бонусът на слота е повече от 15 интелект/мастери/хейст и не сте hit capped след reforge-ване. В противен случай слагайте Brilliant Inferno Ruby .
  Жълт слот: Reckless Ember Topaz - 20 интелект и 20 хейст. Аз лично предпочитам да слагам този камък винаги на жълт слот (каквито слотове по принцип няма много много из шаманския гиър) без значение от слот бонуса, но като цяло е хубаво прилекателен слот бонус от поне 15+ интелект/мастери/хейст, като в противен случай слагате отново Brilliant Inferno Ruby .
  Призматичен слот: винаги интелект, тоест Brilliant Inferno Ruby .


  4. Показатели (Статс)

  Показателите или статс са в основата на целия гайд и правилното им приоритизиране и разбиране влияе пряко на представянето на елементал шамана в рейда като цяло.

  1. Spirit/Hit rating: естествено, кавото и да правим, не трябва да miss-ваме. Кастърският hit cap е 17% или 1742 рейтинг (драенеите са изключение). Задължително е да сте кап-нати или поне да сте над 16% хит рейтинг, за да няма излишна загуба на дпс от пропуски по боса. За предпочитане е хит рейтингът да дойде от Спирит благодарение на Elemental Precision таланта, тъй-като Спирита дава и мана регенериране, а и прави по-лесно събирането на ресто гиър.
  2. Intellect: Интелектът има най-голям приоритет след хит рейтинг тавана и каквото и да правите, никога няма да е достатъчно.
  3. Mastery/Haste: това е голямата дилема и има много дискусии по отношение на кой от 2та статса е по-добър. Мастерите позволява за нови прокове на Lava Burst, докато хейста си е просто OP (оverpowered). Аз лично предпочитам хейст, тъй-като ми увеличава каста на абсолютно всичко, но се стремя да поддържам баланс и с мастери поне 15-6%.
  4. Critical: това е показателят с най-малко полезност за елементал шамана. Въпреки, че е хубаво да имаме прилично ниво на крит, то това, от което се нуждаем е хейст за да кастваме по бързо Lightning Bolts, които да намаляват куулдауна на Elemental Mastery
  чрез Feedback. Ако кастваме правилно Lava Burst, докато Flame Shock е активен, то неговият крит шанс ще е винаги 100%.


  5. Енчанти

  Ето и кратък списък с най-полезните енчанти за всеки слот:

  1. Head - Arcanum of Hyjal - + 60 интелект и 35 критикъл от Quartermastera на Guardians of Hyjal фракцията
  2. Shoulders - Greater Inscription of Charged Lodestone - +50 интелект и 25 хейст от Quartermaster-a в Deepholm
  3. Back - Enchant Cloak - Greater Intellect - +50 интелект от Enchanting
  4. Chest - Enchant Chest - Peerless Stats - +20 статс от Enchanting
  5. Wrists - Enchant Bracer - Mighty Intellect - +50 интелект от Enchanting
  6. Gloves - Enchant Gloves - Haste - +50 хейст от Enchanting
  7. Belt - Ebonsteel Belt Buckle - още едно слотче за Brilliant Inferno Ruby
  8. Legs - Powerful Ghostly Spellthread - 95 интелект и 55 спирит от Tailoring
  9. Feet (Boots) - Enchant Boots - Lavawalker - +скорост на движение и 35 мастери от Enchanting
  10. Weapon - Enchant Weapon - Power Torrent - един от по-скъпите енчанти, който дава понякога +500 интелект за 12 секунди; от Enchanting
  11. Offhand - Enchant Off-hand - Superior Intellect - +40 интелект от Enchanting


  6. Рефорджинг Правила

  Рефорджинг ковачите могат да бъдат намерени във всеки голям град, включително и Даларан, в близост до майсторите по Енчантинг. Рефорджингът струва пари и не е безплатно, но в средата на хипер инфлация, която господства в сървъра, това няма да ви представлява проблем...освен, ако не логвате веднъж месечно и пари просто няма Very Happy

  В общи линии, с рефорджинг може да преместите 40% от един показател на друг, който не присъства в показателите на въпросния предмет. По правило, основните показатели Интелект, Сила (strength) и Стамина не могат да бъдат рефорджвани, НО Спирит може и ние ще използваме този факт на макс.

  При елементал шамана, ако хит рейтингът ви е по-малко от 17%, може да Рефорджнете излишен спирит или хит в нещо друго, като хейст или мастери! Това означава, че дори и да сте капнати на 17% и ви падне тринкет с хит рейтинг, това все още би било добро подобрение, ако успеете да направите място за този нов хит от тринкета някъде из другите предмети и рефорджнете техния хит в нещо друго. Ако не сте сигурни какво и къде трябва да рефорджате, което чувство идва по-принцип с малко повечко игра и спорове Wink, може да се посъветвате със следните правила:

  Ако сте хит-капнати и имате хит/спирит в излишък, направете следното:
  1. Ако предмет има хит/спирит и критикъл, рефорджнете хит/спирит в хейст, ако имате хит в излишък (за да се отървете от излишния хит/спирит), в противен случай рефорджнете критикъл в хейст (защото, както вече споменахме, критикъл рейтингът е най-слабия кастърски статс за еле шамана)
  2. Ако предмет има хит/спирит и хейст, рефорджнете хит/спирит в мастери, ако имате излишен хит, в противен случай не рефорджвайте (ако някой попита тук, щом сме фенове на хейста, защо не рефорджнем хит/спирит в хейст вместо в мастери, отговорът ще е, че хейст вече има в самите статсове на предмета, и рефорджнигът позволява да се рефорджва само в друг статс)
  3. Ако предмет има хит/спирит и мастери, рефорджнете хит/спирит в хейст, ако имате излишен хит рейтинг, в противен случай не рефорджвайте
  4. Ако предмет има крит и хейст, рефорджнете крит в мастери (винаги!)
  5. Ако предмет има крит и мастер, рефорджнете крит в хейст (винаги!)
  6. Ако предмет има хейст и мастер, това е префектната комбинация за нас и няма какво повече да желаем - не рефорджвайте!

  Като цяло, ако не сте хит капнати, сложете гемове и енчанти за хит първоначално и след това последвайте правилата по-горе. Ако задължително ви се налага, рефорджнете крит в спирит, за да достигнете хит кап-а. С други думи, винаги рефорджвайте крит в или мастери или хейст, когато е възможно в зависимост от вторичните показатели на предмета.


  7. Обяснение на Магиите

  Lightning Bolt - това е основната магия-пълнеж, така да се каже, която кастваме, когато другите спелове са ни на куулдаун.

  Chain Lightning - това е верижнита светкавица на шамана, която прави с 30% по-малко dmg на всеки следващ таргет. Удря общо три таргета, които могат да бъдат увеличени +2 с глифът по-горе. Това е предочитаният вариант за АоЕ пред Earthquake от много елементал шамани, но предразполага за използване на още няколко други магии и изисква следенето им.

  Flame Shock - това е елементал дот-ът, които предлага приличен dmg и 100% критикъл шанс на Lava Burst.

  Lava Burst - един от основните източници на дпс, винаги крит-ва, ако има Flame Shock дот на таргета.

  Earth Shock - освен, че намлаява рейндж и меле скоростта на атаката с 20% за 8 секунди, тази магия и използва всичките орбове от Lightning Shield-а и ги превръща в жесток dmg чрез Fulmination.

  Earthquake - вторият вариант за АоЕ при шамана, тази магия прави средно-добър dmg при channeling (продължителен) каст. Удобна е за натрупване на бързо агро върху много нпц-та за кратко време.

  Fire Nova - новата представлява единична огнена вълна от някой от огнените тотеми активни в дадения момент. Удобна за привличане на threat, както и добър източник на АоЕ, но тъй-като всяка нова активира глобалния куулдаун, лично аъ предпочитам да кастна допълнителен Chain Lightning, с който да натрупам няколко орба на Lightning Shield-а.

  Spiritwalker's Grace - невероятно полезна магия, която позволява кастване на продължителни кастове в движение. Трае 15секунди и има 2 минтуи куулдаун. Планирайте хубаво движението си в следващите 15тина секунди, ако искате да използвате пълния потенциал на умението.

  Thunderstorm - връща 8% (+2% с глифа) и избутва назад нпц-та. Не всеки траш обаче може да бъде избутан по някаква странна причина. Не я ползвайте на траша на танка (освен, ако не сте премахнали елемента на избутване с глифа). Може да се кастне в края на друга магия в същия глобален куулдаун. Използвайте я на cd, ако сте близо до боса - приличен dmg, особено, ако критне.

  Elemental Mastery - използвайте на куулдаун. Dmg и хейст бонус + инстант каст на една магия в началото. Оптимална употреба с тринкети, расови бонуси, бонуси от професии и т.н., за по-голям burst ефект.

  Bloodlust - 40 секунди рейд лъст. Без коментар, освен, че е хубаво да се направи макро, когато се каства. Нещо, което и аз трябва да направя Smile

  Unleash Elements - съветите тук варират, но преобладават тези, които са против нейното използване, освен в битки с много движение. В нашия случай, магията прави малък dmg и увеличава с 20% dmg-а на следващия каст. Препоръчвам да я използвате с Lava Burst, когато има повече движение в битката. При статични ситуации полезността варира.


  8. Ротация и Приоритет на Кастване

  Елементал шаманът няма ротация, а просто приоритет на кастване на магиите в зависимост от ситуацията, проковете и куулдауните. В идеалната ситуация на статична битка, следните приоритети важат, следвани от обяснение:

  0. Винаги проверявате дали имате Lightning Shield и Flametongue Weapon.
  1. Винаги използвайте Searing Totem
  (който прави много добър dmg) или Fire Elemental Totem (при по-дългите битки, където може да го кастнете поне 2 пъти). Както вече знаем, огнените тотеми увеличават spell power-a на целич рейд чрез Totemic Wrath и трябва винаги да има активен огнен тотем.
  2. Винаги поддържайте Flame Shock дота активен на таргет-а.
  3. Използвайте Lava Burst на куулдаун и внимавайте да го ползвате и когато проква от мастери-то!
  4. Когато орбовете от Lightning Shield достигнат 8-9, ударете един Earth Shock. Оптимален ефект се постига при 9 стака (орба) и към това трябва да се стремите.
  5. Каствайте Lightning Bolt през всичкото останало време.

  Като цяло, високят дпс на елементал шамана идва от внимателното следене на Flame Shock дота, от изпозлването на Lava Burst винаги, когато проква и от правилното използване на Earth Shock при, най-добре, 9 стака (орба) на Lightning Shield.
  * Fire Elemental Totem-а по принцип е хубаво да се слага на куулдаун, вместо Searing Totem.
  * Никога не каствайте Lava Burst, когато няма Flame Shock дот на таргета.
  * Всеки каст на Lava Burst без Flame Shock на таргета е загуба на дпс. Всеки спрян каст е също загуба на дпс, никога не канселирайте каст (освен, ако ситуацията не го задължава за да оцелеете, разбира се)/
  * Всеки кастнат Lightning Bolt, когато има 9 стака на Lightning Shield е загуба на дпс. При 9 стака следва Earth Shock.
  * Chain Lightning се използва при повече от един таргет, за да трупа по бързо орбове на щита, защото всеки удар на Chain Lightning по всеки таргет има шанс да генерира орб. Затова е и по-добре да се използва комбинация от Chain Lightning, Flame Shock, Earth Chock i Lava Burst-ове при АоЕ ситуации вместо Earthquake.

  Бележка относно Flame Shock дот-а: В Катаклизм правилата за повторно слагане на дотове са променени. Продължителността на дота се рестартира след следващия тик, а не моментално. Това означава, че ре-кастване на дот на таргет с останал един единствен тик, не е загуба на дпс.

  АоЕ подходи:

  1. Magma Totem + Fire Nova + Earthquake
  2. Magma Totem/Searing Totem + Fire Nova + Chain Lightning + следене на Lightning Shield стакове + Earth Shock + Lightning Bolt по таргета на танка

  Според мен, вторият поход е в пъти по добър и полезен, но и изисква доста повече внимание и усилия - неща, които повечето шамани пренебрегват по време на траш. Имайте впредвид, че АоЕ потенциалът на еле шамана не може да се сравнява с този на лоци, магове, друиди или попове, така че не се изненадвайте от дпс метъра  bounce


  9. Тотеми

  Уникална секция само и единствено за шаманите.

  Основният комплект от тотемите, които използвате би трябвало да бъде:

  1. Stoneskin Totem - допълнителен армор
  2. Searing Totem - евенутално изместван от Fire Elemental Totem на куулдаун
  3. Healing Stream Totem - който предоставя и резистанси с правилния глиф по-горе. Тук евентуално може да използвате и Mana Spring Totem, в зависимост от присъствието на ресто шамани в рейда или мана нуждите на другите хийлъри.
  4. Wrath of Air Totem - хейст !!

  Понякога, много от ефектите на тотемите ви ще бъдат измествани от бонуси на други класове в рейда. Следователно, ето и полезен списък на тези тотеми, чиито бъфове се дублират:

  * Wrath of Air Totem - Moonkin Aura (balance druid), Mind Quickening (shadow priest)
  * Windfury Totem - Hunting Party (survival hunter), Improved Icy Talons (frost DK)
  * Stoneskin Totem - Devotion Aura (paladin, най-често protection)
  * Strength of Earth Totem - Horn of Winter (DK), Roar of Courage (cat/spirit beast hunter pet), Battle Shout (warrior)
  * Mana Spring Totem - Blessing of Might (paladin), Fel Intelligence (felhunter на afflication/demo warlocks)
  * Elemental Resistance Totem - Resistance Aura (paladin - където, обаче паладинската аура дава shadow резистеност вместо nature от тотема!!)
  * Totem of Tranquil Mind - Concentration Aura (paladin)

  Тотемите с абсолютно уникални ефекти са следните:

  * Healing Stream Totem
  * Tremor Totem - безполезен в повечето случаи
  * Grounding Totem - изисква тонове концентрация, която е по-добре да бъде приложена на друго място
  * Earthbind Totem - много полезен при кайтване на траш, приложим в редица битки
  * Searing Totem / Magma Totem / Fire Elemental Totem

  Използването на правилните тотеми зависи от рейд конфигурацията и винаги е важно да внимавате кой клас и бъфове присъстват в групата, както и да се консултирате с другите играчи.


  10. Роля в Рейда

  Ако все още има някой, стигнал до тази част на упътването, то значи би трябвало да е ясно в общи линии каква е ролята на елементал шамана в рейда. Накратко, шаманът притежава редица пасивни бъфове от таланти и тотеми, които са неизменна част от оптималния рейд сетъп за каквато и да е битка. Елементал шаманът има огромен дпс потенциал при правилна стратегия на дпс-ване, помага с хеал, когато се наложи, асистира при кайтване, премахва неприятелски бъфове с Purge, както и редица кърсове (curses) с Cleanse Spirit, и може да бъде много гъвкав при допълването на липсващи пасивни и активни бъфове, аури и бонуси в рейда.

  Това е един от най-интересните класове в играта, изисква доста концентрация, правилно мислене и страхотно ниво на teamplay и горещо препоръчвам на всеки, който още не е опитал, да си направи шаман и да тества разнородния му потенциал.

  Надявам се да съм бил полезен с тази темичка, аз лично смятам, че има още да уча за много от шаманските аспекти и ще съм доволен да допълните или поправите онова, което сметнете за необходимо. Темата тепърва ще търпи редактиране и поправки, така че дръжте печено Very Happy

  ПОЗДРАВИ,

  CANIBUS,

  ELEMENTAL SHAMAN, BROTHERHOOD OF DEATH
  11. Използвани Източници


  * MMO-Champion
  http://www.mmo-champion.com/threads/810222-Elemental-Shaman-Cataclysm-Guide
  http://db.mmo-champion.com/utils/talents/#k=l1kV-42h.bqj.shaman.

  * Elitist Jerks
  http://elitistjerks.com/f79/t110309-elemental_cataclysm_discussion_patch_4_3_a/

  * Wow Freakz
  http://www.freakz.ro/forum/view-post-1445651.html

  * Wow Head
  http://www.wowhead.com/


  Last edited by Thiara on Tue Jul 16, 2013 12:46 am; edited 3 times in total


  _________________
  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Thiara2
  Devilforce
  Devilforce
  Guardian Angel

  Posts : 229
  Join date : 2011-10-08
  Age : 31

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Devilforce on Tue Sep 11, 2012 6:52 pm

  GJ bro lol! cheers


  _________________
  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 3656206W
  {◕ ◡ ◕}
  Thiara
  Thiara
  Champion

  Posts : 78
  Join date : 2012-05-30
  Age : 34
  Location : Switzerland

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Thiara on Tue Sep 11, 2012 7:09 pm

  мерси ман Smile мн бавно става деа, мн неща са и с тия форум линкове...мн гадно, че сайта не поддържа mouseover, но ще го довърша, пък после ще допълваме Smile дано е полезно


  _________________
  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Thiara2
  Chepie
  Chepie
  Guardian Angel

  Posts : 201
  Join date : 2011-12-12
  Age : 29
  Location : Sofia

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Chepie on Tue Sep 11, 2012 9:18 pm

  Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

  Любо за гилд лидер cheers


  _________________
  https://www.youtube.com/watch?v=4l6l1owBRE8 Brotherhood of Death vs The Lich King 25man Heroic

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vI0PA-Jo2Gk Brotherhood of Death vs The Lich King 25man Heroic raid#2, my PoV
  Froozy
  Froozy
  Guardian Angel

  Posts : 235
  Join date : 2011-07-06
  Age : 23
  Location : Varna

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Froozy on Tue Sep 11, 2012 10:09 pm

  Chepie wrote:
  Любо за гилд лидер cheers

  +
  Thiara
  Thiara
  Champion

  Posts : 78
  Join date : 2012-05-30
  Age : 34
  Location : Switzerland

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Thiara on Wed Sep 12, 2012 1:05 pm

  завършен


  _________________
  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Thiara2
  Enigma
  Enigma

  Posts : 7
  Join date : 2012-08-24

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Enigma on Sat Sep 22, 2012 6:06 pm

  Любо за президент и кмет на Варна bounce Как не те домързя с всичките тези линкове?
  Thiara
  Thiara
  Champion

  Posts : 78
  Join date : 2012-05-30
  Age : 34
  Location : Switzerland

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Thiara on Sat Sep 22, 2012 9:54 pm

  на Варна приемам приемам !!!


  _________________
  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Thiara2
  anile
  anile
  Guild Master

  Posts : 547
  Join date : 2011-07-03
  Age : 31

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  anile on Sun Sep 23, 2012 3:55 am

  Thiara wrote:на Варна приемам приемам !!!
  cheers cheers


  _________________
  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Eyeless1
  Cowlady
  Cowlady

  Posts : 9
  Join date : 2012-08-04

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Cowlady on Thu Sep 27, 2012 5:56 pm

  Не знам колко време ти е отнело, но темата е невероятно добре написана. По-изчерпателно от това няма накъде. Браво!
  Thiara
  Thiara
  Champion

  Posts : 78
  Join date : 2012-05-30
  Age : 34
  Location : Switzerland

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Thiara on Thu Sep 27, 2012 11:06 pm

  Cowlady wrote:Не знам колко време ти е отнело, но темата е невероятно добре написана. По-изчерпателно от това няма накъде. Браво!

  благодаря Smile ами, най-много време отне да си играя да линк-вам всеки спел и умение, като по-средата на гайда разбрах, че сайта не поддържа mouseover и ме хвана яко яд, ама кво да правиш.. иначе има още какво да се добави, но ще бъде като имам време, засега има няква форма на завършеност bounce


  _________________
  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Thiara2

  Sponsored content

  Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6 Empty Re: Elemental Shaman PvE Guide, Cataclysm 4.0.6

  Post  Sponsored content


   Current date/time is Sun May 26, 2019 9:17 pm